ЗАКОН О ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА: Директори без фотеља ако промовишу странке

Директори јавних предузећа у Србији биће разрешени дужности пре истека мандата уколико се докаже да су користили ресурсе предузећа на чијем су челу, а у сврху промоције политичких странака.

У скупштинску процедуру ушао је Предлог закона о допунама Закона о јавним предузећима, а њиме се уводе и додатни разлози за разрешење директора поред већ постојећих.

Како пише у допуни закона, новине се односе на коришћење ресурса јавног предузећа за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, а посебно је истакнута забрана коришћења службених просторија, возила и инвентара јавног предузећа без накнаде. Такође, забрањује се обављање било каквих активности везаних за промоцију политичких странака, као и за изборну кампању у радно време, и вршење притиска на запослене и особе ангажоване по другом основу у јавном предузећу, а у вези са подршком политичким субјектима или кандидатима на изборима.

Предвиђена је казна за директоре од 50.000 до 150.000 динара уколико се утврди да користи или му је било познато да се имовина предузећа употребљавала у политичке сврхе.

Извор: Курир.рс