Зарада од Турског тога „пристојна“, али „тајна“

Одлука Мађарске да се преко Србије прикључи на гасовод „Турски ток“ је одлична вест за нашу земљу јер јој гарантује наплату транзитних такси за „плави енергент“ који ће да испоручује Мађарској, истиче домаћа стручна јавност.

Ових дана, мађарски оператер гасно-транспортне мреже саопштио је да је одлучено да се продужи гасовод из Србије преко којег ће гас из „Турског тока“ потећи у Мађарску. Сходно томе, одобрен је десетогодишњи развојни план који укључује изградњу новог српско-мађарског гасовода, снаге шест милијарди кубних метара на годишњем нивоу.

Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије, истиче да је реч о веома уносном послу за нашу земљу која ће зарадити доста новца од транзита гаса у Мађарску и друге земље које се налазе на траси гасовода „Турски ток“.

– Изградњом „Турског тока“ Србија не профитира само на том плану што ће добити алтернативни правац снабдевања гасом, плаћати га по мањој цени него онај који добија преко Мађарске за шта мора да плаћа транзитну таксу, имати довољне количине гаса за потребе својих потрошача већ ће моћи да га транзитно транспортује у друге земље. То је посао који ће Србији донети финансијску корист од наплате такси за гас који ће ићи према Мађарској и Словачкој а у плану је и изградња крака према Босни и Херцеговини. Од свих тих земаља Србија би приходовала наплатом транзитне таксе – објашњава Вулетић.

Оно што није познато у овом тренутку је колико ће Србија тиме инкасирати новца. У свом интервјуу порталу „Балкан магазин“ Душан Бајатовић, генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“, изјавио је да је то засад пословна тајна и да ће јавност о тачној цифри бити упозната када се буду подносили први извештаји Агенцији за привредне регистре. Ипак Бајатовић је нагласио да се очекује „пристојна зарада“.

Међутим, чак и ако Сједињене Америчке Државе одустану од притисака на Брисел да се стопира реализација било ког гасног пројекта европских земаља са Русијом, чији гас треба да протиче и „Турским током“ кроз Европу, изградња тог гасовода на Старом континенту неће уследити баш тако брзо. Иако је план био да Бугарска свој део гасовода ка Србији заврши до 1. јуна он није испоштован, између осталог и због појаве корона вируса, али Софија тврди да ће гасовод кроз њену територију бити завршен до краја ове године.

Међутим, да би Мађарска могла да се снабдева гасом који преко наше територије стиже из Бугарске потребно је да Софија изгради одговарајуће компресорске станице како би се то обезбедило а предвиђа се да ће то бити учињено током следеће године. Другим речима Србија неће моћи да испоручује и наплаћује гас Мађарској док тај процес не буде завршен.

Наравно да би се пројекат остварио потребно је и да Мађари изграде одговарајућу инфраструктуру а они тај посао још увек нису започели. Званична Будимпешта наиме планира да радови на изградњи инфраструктуре за „Турски ток“ у Мађарској почну 1. октобра следеће године.

С друге стране, изградња гасовода „Турски ток“ кроз Србију је практично завршена у децембру прошле године и коштала је милијарду и по евра. У Србију ће из правца Бугарске улазити 13,88 милијарди кубних метара гаса од којих ће, ако Мађарима буде потребно, у ту земљу бити допремано 10 милијарди кубних метара гаса годишње.

Извор: Данас