Заседа Кризни штаб: Нови сој и мере на граници с Мађарском

Кризни штаб за борбу против пандемије коронавируса заседа данас. Мада је првобитно било најављено да неће бити промена епидемиолошких мера и да ће кључна тема бити вакцинација и нови сој, премијерка Ана Брнабић је наговестила могућност да ипак дође до ублажавања појединих мера које се односе на улазак у Србију.

Премијерка је у Скупштини Србије најавила да ће на седници Кризног штаба покренути питање о евентуалном укидању мере за улазак у Србију из Мађарске уз негативан ПЦР тест.

Наиме, председница Владе намерава да “замоли медицински део Кризног штаба да погледа тренутне епдиемиолошке параметре у Србији и Мађарској”.

“Учинићемо све да, уколико је то безбедно и не видимо претерани ризик, да оно што у овом тренутку важи за Бугарску и земље Западног Балкана, важи и за Мађарску, која је нама најбољи могући партнер, и политички и економски, и на сваки други начин”, рекла је Ана Брнабић.

Она је на тај начин одговорила на питање шефа посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинта Пастора зашто је за улазак у Србију из Мађарске потребан ПЦР тест, док, како је рекао, није потребан за улазак из Северне Македоније, Албаније, БиХ, Црне Горе и Бугарске.

Он је замолио премијерку да убеди медицински део Кризног штаба да се укине мера уласка из Мађарске уз ПЦР тест и додао да грађани не иду у Мађарску у куповину, већ због породичних и пословних веза.

Пре ове премијеркине најаве, као главне теме седнице Кризног штаба фигурирале су вакцинација, нови сој коронавируса, за који је недавно потврђено да је стигао у Србију, као и фудбалска утакмица Црвена звезда – Милано, која се игра 18. фебруара.

Питање је како ће на то реаговати медицински део Кризног штаба, чији су поједини истакнути чланови, као што су Предраг Кон и Бранислав Тиодоровић, поручили више пута претходних дана да попуштања мера не би требало да буде пре 15. фебруара, а и да ће се тада разматрати и поступати у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Тако је Кон јуче за РТС рекао да ни у ком случају није реално попуштање мера.

“У овој ситуацији не би смело. Ми јесмо почели да о томе расправљамо који би критеријуми требало да буду да се уопште о томе прича. Далеко смо од тог критеријума. Попуштање мера што се тиче медицинског дела Кризног штаба не би требало да буде на реду”, напомиње епидемиолог.

Није свеједно, каже, да ли је радно време два сата дуже.

“За сада, бар до фебруара, надам се да неће да се мења. После тога мислим да до Сретења не би требало ништа да се мења”, рекао Кон.

Мере које су на снази су забрана окупљања више од пет људи, обавезне маске у затвореном, ограничено радно време за угоститељске објекте и тржне центре до 20 сати, а продавница до 21 сат. За улазак у земљу, изузев ако се долази из Северне Македоније, Албаније, БиХ, Црне Горе и Бугарске, односно земаља тзв. Малог Шенгена, потребан је негативан ПЦР тест.

Извор: Нова.рс