Заштитник грађана покренуо поступак контроле Министарства правде

Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је данас да је, по сопственој иницијативи, после сазнања да су медији објавили детаље пресуде за обљубу детета преузете из саопштења Вишег суда у Новом Саду, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства правде, са захтевом да обави надзор над радом управе тог суда.

С обзиром да постоји могућност да је дошло до повреде права детета на приватност, заштитник тражи да се утврди да ли је саопштење суда, које су пренели медији, било у складу са одредбом члана 58. Судског пословника и поштовањем најбољих интереса детета и да му се у року од 15 дана доставе информације о резултатима надзора, са копијом релевантне документације.

Како је образложио Пашалић, у текстовима у медијима и на друштвеним мрежама износе се информације из личног и породичног живота оштећеног детета, као и детаљи у вези са догађајима који представљају радње кривичног дела, а које су, према наводима из њих текстова, преузете су из саопштења Вишег суда.

Пашалић је истакао да се више пута уверио да новински чланци и објаве које у јавности могу да изазову тренутну сензацију остављају тешке последице и велике трауме за дете до краја живота, и зато је поново апеловао на све новинаре и уреднике медија да приликом објављивања било каквих података о злостављању деце, па макар то биле и судске одлуке, пре свега обрате пажњу на заштиту најбољег интереса деце и њихове приватности.

Извор: Данас