ЗБОГ КОРОНЕ СЕ ОГЛАСИО И МИЛО: Ђукановић тврди да се криза смирује и позвао сународнике да се активирају

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас у Никшићу да Црна Гора улази у смирај кризе изазване пандемијом корона вируса и поручио да сви привредни субјекти морају што пре да активирају своје капацитете.

Ђукановић је рекао да је са руководством Никшића разговарао о сихронизовању активности на анимирању привредних субјеката како би што спремије дочекали мере релаксације које предузима Влада Црне Горе и како би што брже ушли у стање пуне функционалности и стварања доброг доприноса националној економији”.

Никшић је још једном показао ту своју специфичност добре функционалности, добре сарадње, одличног међусобног разумевања и разумевања са државним органима, тако да данас заиста сведочим да је претходни, веома тешки период превладан као једно врло специфично искушење кроз које је прошао и овај град и Црна Гора, и кроз које пролази цео свет”, казао је Ђукановић.

Рекао је да је добро што у Црној Гори долази до смиривања ситуације, не само у Никшићу већ у целој земљи када је у питању ширење болести.

То је, каже Ђукановић, најважнија информација.

“Надајмо се да ћемо дисциплинованим односом према ономе што су сугестије надлежних медицинских установа допринети да заиста ово буде и потпун смирај кризе, и стварању претпоставки за нормализацију привредног и друштвеног живота у нашој земљи, казао је Ђукановић, пренео је портал РТЦГ.

Додао је да је било задовољство чути да су сви субјекти социјално заштитног система у Никшићу веома квалитетно обавили посао у претходном периоду, и да практично нема неких тако ургентних случајева и потреба.

Ђукановић је рекао да Црна Гора не сме да изгуби ни један дан након што буде стављена тачка на кризу изазвану пандемијом корона вируса.

Сви привредни субјекти, казао је, морају што пре бити у стању да активирају своје капацитете.

“Реално смо данас о томе разговарали, држава је у претходном периоду показала функционалност, држава ниједног дана није закаснила са примањем људи који су социјално најугроженији, чак и без ове кризе, а знамо да је то категорија пензионера, категорија корисника социјалне помоћи али такође, да и када изађемо из ове кризе, да су то најрањивије категорије црногорског друштва, то су категорије које углавном живе захвајујући додатним помоћима најчешће из круга својих породица кроз генерацијску солидарност која је традиција црногорског друштва, рекао је.

Нажалост, приметио је, у овом периоду захваљујући ограничењима у функционисању компанија и та генерацијска солидарност је у значајном мери лимитирана.

Као најважнији интерес Ђукановић је истакао да сада што пре почну да раде све компаније у Црној Гори.

Извор: Курир