Зелић: Вакцине су безбедне, поштујемо строге критеријуме

Све испоруке вакцина се контролишу и грађани могу да имају пуно поверење у њихову безбедност и ефикасност рекао је за РТС Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

Последњег дана старе године, стигла је дозвола Агенције за лекове и за „спутњик“ а дан пре стигло је и 2.400 доза те вакцине у Србију, а наредних дана отпочиње вакцинација и том вакцином.

„Ми морамо да унесемо једну дозу наде, одобрили смо до сада две вакцине Фајзерову и „спутњик“. Свака испорука се контролише у што краћем року али поштујући наше строге критеријуме како би наши грађани имали безбедне вакцине“, рекао је за РТС Павле Зелић из АЛИМС.

Ускоро ће у координацији са Министартвом здравља почети и вакцинација руском вакцином, а грађани могу да имају пуно поверење јер на процени безбедности вакцина раде стручни људи.

„Спремни смо и за процене других вакцина чим оне пошаљу документацију. До сада ниједан корак није прескочен, нема ништа спорно са овим вакцинама“, рекао је Зелић.

Агенција за лекове и медицинска средства прати смернице СЗО и ЕУ које омогућавају и другим регулаторним телима да уз процену АЛИМС-а имају и њихове препоруке.

Прве вакцине корисници домова за старе примили су још 24. децембра и од тада се прати да лије код некога било нежељених ефеката.

„Само је једна евидентирана у периоду од 24 сата од пријема вакцине и нема никаквог разлога за забринутост. Имамо разлога да будемо ведри када је реч о наставку имунизације. Када је реч о вакцинама само је технологија производње нова код Фрајзерове вакцине али све вакцине имају квалитет безбедности и ефикасности тако да је свака од њих добра“, закључио је Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства.

Извор: Н1