Зидојче Цајтунг: Курти би као премијер имао партнера у Бајдену

Након одлуке Уставног суда Косова*, парламент би требало да буде распуштен и заказани нови избори, а Аљбин Курти се припрема за повратак на премијерску функцију, пише Тобиас Зик, стручњак за ситуацију у региону, у анализи објављеној у немачком листу “Зидојче Цајтунг“, преноси Репортери.

Наводи се да се Аљбин Курти припрема за повратак на функцију док Уставни суд крчи пут за нове изборе, јер су судије прогласиле неважећим избор Куртијевог наследника у влади Авдулаха Хотија – конзервативног економисту који је у јуну уском парламентарном већином изабран за премијера.

Лист подсећа да је глас једног посланика био неважећи, да није ни требао да заузме место у парламенту и резултат је да актуелна влада више нема потребну већину гласова.

Чланови опозиционе странке Самоопредељење поднели су тужбу против законитости избора Хотија. Политиколог Флориан Бибер, који је на челу Центра за студије југоисточне Европе на Универзитету у Грацу, тумачи ову пресуду као доказ да на Косову* “очигледно постоји независни уставни суд, достигнуће које уопште није уобичајено у региону”.

Са позивом на нове изборе, затвара се поглавље широке интервенције америчке владе на Балкану. Сматра се да је одлазећи председник Доналд Трамп напредовао у преговорима између Србије и Косова* како би стекао бодове у предизборној кампањи као успешан страни политичар, и именовао је специјалног изасланика, бившег амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела. Пролетос је вршио притисак на новоизабраног косовског премијера Аљбина Куртија, да у потпуности уклони стопостотну таксу на српску робу, која је уведена 2018. године.

Немачки лист истиче да се Курти, међутим, супротставио Гренеловом инсистирању. После само седам недеља на власти, Курти је свргнут. Од тада Курти је очекивао да ће се ускоро вратити на функцију.

“Изгубио сам подршку половине посланика“, рекао је у септембру, „али подршка становништва се удвостручила.“Није случајно што су снаге старог режима створиле савезнике против њега и његове странке Самоопредељење, они тачно знају какви би резултати били да су нови избори”, наводи овај немачки медиј.

У то време, Курти је био на састанцима са представницима косовске дијаспоре у неколико градова Немачке и Швајцарске. Истакао је своје планове за репатријацију квалификованих специјалиста који су емигрирали са Косова* – како би могли да помогну.

Оптимизам у погледу поновног избора Куртија заснован је на неким повољним околностима за њега. Према анкетама, популарност његове странке у последње време наставља да расте, ако буду нови избори средином фебруара – ПС може да постигне већину у парламенту без потребе за коалиционим партнером.

Поред тога, “стари режим“ ветерана ОВК на Косову сада је знатно ослабио. Куртијев главни ривал, бивши председник Хашим Тачи, сада мора да одговара пред Специјалним судом Косова у Хагу због оптужби за ратне злочине из 1990-их. А управо Тачи је режирао Куртијев пад заједно са америчким специјалним изаслаником Гренелом.

“Ветрови“ из САД у супротном смеру, као што се догодило под управом Трампа се више не очекују у догледној будућности. Треба напоменути да се новоизабрани председник Џо Бајден доказани стручњак за регион, као сенатор 90-их година, борио за међународну интервенцију против српске агресије, преноси Репортери.

Уочи овогодишњих америчких председничких избора, Аљбин Курти позвао је све гласаче са правом гласа са косовским коренима да гласају за Бајдена.

Стога би реизабрани Аљбин Курти имао партнера са америчке стране, партнера који, за разлику од Трампа, не жели да изазива додатне немире у региону плановима за размену територија између Србије и Косово* на основу етничких критеријума, наводи овај медиј.

(Косово онлајн)