Журке се из кафића преселиле у куће и станове

Млади жељни забаве не маре за сваког дана све већи број заражених и преминулих, сада се проводе у објектима које изнајмљују за дан, односно за ноћ, или празним просторима које им уступају пријатељи.

Журке и разна славља и окупљања уз музику већ месецима су на црном списку Кризног штаба и међу највећим савезницима вируса корона, али упркос свему томе, од њих се и даље не одустаје. Ограничавање радног времена кафића и забрана окупљања више од петоро људи равноправног „противника” нашли су у домишљатости младих жељних забаве, који и поред максимално смањених могућности за излазак и провод ипак проналазе начин да се друже, певају, играју и пију до зоре.

Најновије епидемиолошке мере показале су се за оне најупорније као недовољно моћне јер су се журке из угоститељских објеката само изместиле у приватне куће или станове. То је, иако против свих мера, апела и препорука, пружило прилику и власницима туристичког смештаја, којима ове сезоне посао мирује, да зараде бар издавањем простора „на дан”, односно на ноћ.

– Комшиница на Звездари има две куће и једну од њих иначе издаје туристима, али у последње време изгледа да је променила принцип рада. Пре неколико ноћи ту се окупила гомила тинејџера и цело суседство се орило до зоре. Ујутру смо их видели како износе гајбе са флашама попијеног пива, што значи да нико од комшија упркос свој тој галами није позвао комуналну милицију. Наши људи не пријављују ни насиље у породици, тешко је очекивати да ће „тужакати” због журки – каже суграђанка Даница М.

Да бившу очеву радионицу и доскоро локал за издавање почне да уступа другарима за прославу рођендана и других догађаја, једном младићу са Палилуле на памет је пало сасвим случајно.

– Моја девојка је размишљала где би могла да прослави рођендан пре пар месеци, када су локали још били отворени до 23 сата. Прво смо мислили да изађемо негде па да после затварања смислимо где ћемо… Онда сам се сетио да би све лепо могло да се организује у „просторији”, без гледања на сат – каже он и додаје да се на организовану гужву комшије нису жалиле јер су водили рачуна да музика не буде гласна па се зато нису бринули ни да ће их неко пријавити. Не узима новац за то, али је, како каже, радионица пријатељима увек на располагању, а и сам често организује седељке и забаве. А пандемија и хиљаде заражених су, рекло би се, негде далеко од њега.

Двадесетдеветогодишњи Никола један је од припадника младе генерације који није желео да се одрекне излазака. Води, каже, стресан живот и потребан му је неки „вентил” да се опусти. Дружење уз музику и пиће је баш оно што му треба.

– Углавном се окупљамо у становима који се издају на дан. Сви моји другари тако раде, а исто је и кад неко други прави журку па нас зове. Реч је о становима који су обично у центру града, а пошто у њима нико не живи константно, то једно вече кад се прави журка комшије некако толеришу. Ту се ипак иде на ризик јер никад се не зна коме ће пасти на памет да позове комуналце – каже Никола.

Цене за закуп оваквих простора су, каже, разнолике, у зависности од опремљености стана. Пошто је реч о младима који би само да се веселе и попију коју, не тражи се луксуз, па се за једно вече цене издавања крећу од 20 до 50 евра.

– Журка траје док траје закуп стана, али обично креће да се „растура” мало раније како бисмо у стану све стигли да вратимо на место, онако како је и било пре нашег доласка – прича овај младић.

Међутим, када смо позвали једну од престоничких агенција која се бави издавањем станова и апартмана на дан и питали да ли је могуће закупити простор ради рођенданске журке, љубазно су рекли да то није дозвољено.

Како сведоче неки од припадника млађе генерације, њихови вршњаци, иако тврде да су свесни опасности од ширења вируса, не одустају од забаве. Очигледно, за опасност и мере не маре много, а ни за здравље својих родитеља, бака, дека… забава је на првом месту.

– Скупи нас се десетак и све људе знам, нико није болестан. Не разумем зашто да не идем на рођендан. Па сви ће се једног дана разболети – изнела је једна шеснаестогодишњакиња своје разлоге за одлазак у кафе у крају у коме живи. Нису неуобичајене ни жучне расправе са родитељима и љутња на оне који су неумољиви и не попуштају жељама.

– Моји вршњаци окупе се, на пример, око два или пола три после подне код некога у кући. Лудују до предвече, спусте ролетне, завесе, све замраче – каже двадесетогодишња Новобеограђанка која је и сама била позвана на овакве журке.

Идеја да се проводе па макар и у поподневним сатима звучи привлачно. Ипак, каже, није се усудила да посети неку од тих журки јер је чула да су неки од посетилаца, њени познаници, оболели од вируса.

На интернету, стиче се утисак, нема објеката који отворено оглашавају издавање простора за журке у доба короне. До њих се обично долази преко личних препорука. Чак и они који иначе не живе од туризма и изнајмљивања некретнина могу прискочити у помоћ младим весељацима и простор им „позајмити” или бесплатно или за неку симболичну суму новца.

Пунолетства и сличне журке сада се праве у викендицама на периферији, у крајевима у које комунални милицајци не залазе, а нема ни пуно комшија који би се жалили на буку. Довољно је нешто алкохола, добри звучници, мало клопе… и забава може да почне. Простор за ноћне прославе, ипак, може се наћи и у самом граду. Реч је, ипак, о много луксузнијем смештају. Он није за обичне журке, већ за оне са мало значајнијим поводом, а таква му је и цена.

– Имамо један апартман за 25 људи који издајемо за прославе, а цена је 500 евра за ноћење. За такве скупове се издаје од 20 часова до 4 сата. Он се налази на Новом Београду, али предвиђен је баш за те сврхе јер други због буке за то нису погодни – кажу са једног портала који се бави изнајмљивањем смештаја на дан.

На интернет странама могу се наћи огласи за издавање викендица на дан. Налазе се углавном надомак града, а цена овог задовољства зависи од тога каква је кућа, али и тога да ли се изнајмљује радним или викенд данима –крећу се од 110 евра па навише, док има и оних огласа где се цена ноћења може сазнати „на упит”. Испод неких од понуда пише – Нова година је резервисана! Позвали смо један од бројева телефона, интересујући се баш за прославу „најлуђе ноћи”. Уследила су питања колико потенцијални гости имају година, колико би их било, као и на који начин су сазнали за овај оглас. За прославу „најлуђе ноћи” викендицу може да изнајми само породица, гласио је одговор на наше питање, због епидемиолошке ситуације.

– Можда би се могло „преговарати” о неком мало другачијем простору, али хајде још да се чујемо, не би било лоше да оставите број мобилног телефона да бих вам  послао фотографије – додао је младић.

Карантинске секс журке у свету

Полиција широм света такође муку мучи да „стане на реп” младима жељним провода који крше епидемиолошке мере. Бриселски органи реда, како су јуче пренели медији, имали су свакако непријатан задатак – да растуре карантинску „секс журку” одржану у овом граду. На илегалном „партију” је ухваћено 25 учесника, углавном мушкараца, међу којима је наводно био и један посланик Европског парламента.

Француски полицајци су недавно растурили ноћну журку са око 300 посетилаца који су се успротивили бацајући на њих флаше. Откривено је да је најмање једна особа била позитивна на вирус, а остали су позвани да се самоизолују и тестирају. Нешто раније, још у септембру, медији су известили да је више од 1.100 студената Универзитета Мајами у Охају позитивно на корону, али су упркос томе неки од њих одлучили да направе „ковид парти” прекршивши забрану окупљања више од 10 људи. Када је полиција упала у кућу, откривено је да је више гостију већ заражено. Пре неколико дана полиција у Викторији такође је „покварила” две журке организоване упркос епидемиолошким мерама. Када су их органи реда открили, окупљени „прекобројни” су покушавали да се сакрију у купатилима и ормарима, али то их није спасло казни од око 2.200 евра за овакав прекршај.

Извор: Политика