ЖУСТРА РАСПРАВА У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Игора Јурића напали зато што је ћутао о силовању, он бурно одговорио

ОПТУЖБЕ за сексуално злостављање које су резултирале и хапшењем професора глуме Мике Алексића одјекнуле су у јавности.
Овај случај загрејао је и атмосферу у Јутарњем програму, па је око питања “зашто се чекало” дошло и до вербалног окршаја између Игора Јурића и адвокатице Гордане Божиловић Петровић, иначе некадашње судије.

Наиме, Игор Јурић испричао је да је у контакту са породицом, а у вези са овим случајем, већ 9 месеци.

– Пре 9 месеци сам сазнао за ово, имали смо неколико разговора и са правним тимом и то је заиста један тежак процес. Морам и овог пута да се захвалим и Милени и породици који заиста носе један огроман терет – објаснио је Јурић.

Међутим, адвокатица је, потом, приговорила.

– Морам се надовезати. Ви кажете знали сте 9 месеци, није се пријавило. Молим вас, како може неко да зна за тако озбиљно кривично дело да не пријави. Непријављивање кривичног дела које се гони по службеној дужности… – објашњавала је.

Међутим, Јурић се уплео покушавајући да се одбрани.

– Чекајте, разговарали смо са породицом – казао је Јурић.

– Не мислим сада на вас директно, него уопште говорим – наставила је адвокатца и потом додала:

– Непријављивање кривичног дела које се гони по службеној дужности представља кривично дело.

У том међусобном упадању у реч, Јурић је успео да преузме “контролу”.

– Чекајте, ви очигледно нисте разумели. Па, ви сте рекли 9 месеци, конкретно сте на мене мислили. Чекајте само, чекајте само, ја морам сада да прекинем то, зато што је реч ствари која је врло озбиљна. Ево, ви сте жена, па ми сада реците. Ако вама дође жртва и затражи вам савет и каже кроз шта је прошла и можда кроз шта пролази и треба јој помоћ да се охрабри, јер нема можда начин после да живи, нема сигурност, нема уточиште, нема економске услове… – говорио је Јурић.

– Па ту су психолози, психијатри, социолози – умешала се поново адвокатица.

– Па добро пустите ме само да завршим, јесам ли вас прекинуо госпођо, ја вас молим само да кажем… – наставио је Јурић.

– Немојте бити тако агресивни, нема потребе, настављамо причу, не знам зашто тако реагујете, то су стручни тимови који раде, знате, ја сам била судија… – наставила је она.

Међутим, Јурић је објаснио шта је хтео да каже.

– То је један тежак процес, ви треба да охрабрите жртву да она изађе и да каже. Она је то чувала у себи све те године. И одједном се одлучи на тај корак. И налази начин и тражи сигурност и жели да јој друштво помогне и да се она на најбољи начин избори са тим. Ево, сад је судски процес у току где ми заступамо дечака који је са 14 година био предмет силовања. Знате колико је трајао процес да га убедимо да он сведочи и да изнесе све то. Он се плаши. Најлакше је мени да кажем “Овај дечко, ова девојка, они су жртва силовања”. Они нису спремни, они ће рећи “то није тачно” и ту је прича готова. То је један одговоран, дуг, тежак и мукотрпан процес и јако захтеван процес. Ми у систему немамо начин да заштитимо жртве. Због тога су се ти људи, попут овог човека, осилили, охрабрили, јер су видели да саннкције нису адеквтне, да судски процвеси дуго трају и да сама жртва одустане од процеса. За неке случајеве које знамо, па чекамо те девојке и те жене кажу “хоћу да сведочим” – казао је Јурић.

Извор: Новости