Звиждуци за Брнабић и Лончара у Пазару, премијерка тврди – скуп политизован

Премијерка Србије Ана Брнабић је, с министром Златибором Лончаром, посетила Нови Пазар, који је жариште коронавируса, где их је дочекала група грађана повицима и звиждуцима. Премијерка је оценила да ситуација у том граду није другачија него у осталим местима где је дошло до разбуктавања тог вируса, а да је разлика у томе, како каже, што се у тим жариштима то не политизује. Тврди да у Пазару “ствари функционишу, да има лекова”, и наводи да се шире лажне вести о респираторима.

Премијерку и министра је дочекала група грађана уз повике (“Лопови”, “УА”) и звиждуке, а Брнабићка је навела да су то политички активисти који, како каже, треба да се баве политиком, а не да “користе здравство и тешку епидемиолошку ситуацију за политику”.

Из групе се чуло на то “овде су људи”.

Брнабичка је рекла да је ситуациија комплексна и у Пазару и Тутину, али и у другим жариштима у Србији. “Једина разлика је у томе што се у тим жариштима не политизује, а овде је наишло на изузетно, изузетно плодно тле за политизацију, и онда су се наравно сви овде сјатили, јер феноменално одавде дођу лажне вести, да потпаљују даље целу ову атмосферу”.

Разговарали смо о Тутину данас, пренела је премијерка и навела да ако буде потребе, да ће с министром Лончаром обићи и Тутин ових дана. “Они сутра имају Кризни штаб, па ћемо да видимо шта додатно можемо да урадимо. Додаћемо још два, три санитетска возила, за теже болеснике који ће се пребацивати у Пазар. Ситуација је, верујете, прилично слична као и у неким другим жариштима широм Србије. Ни по чему различита осим по степену политизације, који је онда овде довео разне актере да одавде извештавају сваки дан и да потпирују даље ситуацију. Ја сам видела на неким опскурним порталима да у Тутину умиру целе породице. Ради се о једној породици, мени се ипак чини да је велика разлика да су умрли чланови једне породице – што је страшно – и да умиру целе породице. Контекст је сензационализам и ширење лажних вести. И није први пут, а оно што мене чуди је то што је то од недеље, од када су завршени избори, много учесталије него што је било током марта и априла”.

Брнабић је рекла да ће се борити и да ће бити на терену. “Бићемо овде да покажемо да респиратори раде и да су прикључени”.

Брнабић се осврнула на вести о мртвима. “Ви кажете да је било укупно 30 сахрана. Да је било 30, немогуће да су сви умрли од короне, а немогуће да се сви возе камионима, како кажу. Чули смо јуче од Сергеја Трифуновића да је 60 здравствених радника у Пазару преминуло од короне, да има 25 лимених ковчега, да не раде респиратори – све су то показатељи колико је ово плодно тле за лажне вести”, рекла је Брнабић.

Не треба здравственим радницима да одмажете, поручила је – “да ширимо панику и да причамо како ствари јесу, а кад дођемо овде, да нису – као што је са респираторима”. Подсетимо, Марко Ољач из Арка фондације изјавио је да од свих респиратора које је раније лично Вучић донео, раде само три. Премијерка није говорила ништа конкретно  о броју респиратора који су у функцији.

Она је навела да је током марта и априла запослено у Новом Пазару 130 здравствених радника. И запослићемо још како би се људи одмарали, заменили, јер очигледно да ово није борба за кратке стазе, истакла је.

“Политизација неће успети, бићемо на сваком месту, одговараћемо на те лажи… Долазићемо да показујемо да ствари функционишу, да лекова има, да опреме има, да витамина има”, навела је премијерка.

Нећемо се плашити ни силеџија, ни политичара, ни опозиције, ни опскурних портала ни опозиционих тајкинских медија, зато што ово није борба за власт, већ борба за људе позитивне на ковид и за наш здравствени систем, навела је Брнабићева.

На констатацију новинара да су људи бесни јер данима имају дезинформације из Опште болнице – да се пацијенти лече на ходницима, да се враћају тежи пацијенти кући, па им се погорша стање, и да су ту представници партија, на све то премијерка је рекла – хвала вам на истини. “Дакле, сами сте рекли, сви ови људи су политички активисти… Овде сам због здравствених радника, овде смо да помогнемо Новом Пазару и болници. Хвала вам на истини”, одговорила је премијерка, не коментаришући део о стању у болницама које је навео новинар.

Лончар је рекао да је у једном тренутку било алармантно стање, и да је било људи на ходницима, “који су морали да приме кисеоник, на помоћним креветима”, а да их сада нема.

Извор: Н1